Acidul linoleic conjugat in curele de slabire

Bine ai venit la rubrica “Ask your pharmacist!” (“Intreaba-l pe farmacistul tau!”)!

D. ne intreaba : « Care este doza optima in curele de slabire ale acidului linolieic conjugat CLA si exista studii clinice care sa demostreze efectul lui de scadere in greutate? » Multumim D. pentru intrebare ! Este o intrebare foarte buna si continua seria raspunsurilor de saptamana trecuta.  Iata ce am aflat prin documentare in bazele de date stiintifice si medicale :

Cu cresterea prevalentei obezitatii la nivel global, a crescut si utilizarea suplimentelor alimentare care sa ajute la o pierdere in greutate mai rapida si de mai lunga durata. Pentru majoritatea suplimentelor destinate curelor de slabire nu s-a dovedit (inca) eficacitatea. Un astfel de supliment este acidul linoleic conjugat (CLA).

Acizii linoleici conjugati reprezinta un grup de izomeri ai acidului linoleic. Acizii linoleici conjugati se gasesc in mod natural in grasimea animalelor ierbivore. Carnea si laptele acestor animale contin si ele cantitati moderate de CLA. Acidul linooleic conjugat a fost investigat pentru diverse efecte la om, printre care efect anicanceros si efect de modulare a compozitiei corpului uman. Unii autori sugereaza ca ingerarea de CLA determina scadere in greutate prin scaderea dimensiunii adipocitelor, precum si prin alterarea diferentierii acestora. Se pretinde, de asemenea, ca stimuleaza apoptoza si regleaza metabolismul lipidic. Exista dovezi care arata ca CLA are efecte benefice asupra compozitiei corpului la animale, dar si la oameni.

Mai multe studii au investigat suplimentarea CLA de reducerea in greutate si scaderea rezervelor de grasime la oameni.

O metanaliza din 2012 a identificat 15 studii clinice pe oameni si au evaluat rezultatele a 7 dintre acestea (care au fost conforme cu criteriile de calitate – una dintre fiind ca studiul sa fi avut o durata de macar 6 luni). O metanaliza anterioara aratase diferente semnificative statistic intre grupul tratat cu CLA si grupul placebo, cu scaderi de – 0.7 kg (in medie; interval de incredere 95% : -1.09, -0.32). Studiul de fata indica o diferenta semnificativa mica in favoarea CLA (peste placebo) cu scadere de -1.33kg (interval de incredere 95% : -1.79, -0.86). Magnitudinea acestor diferente este mica si relevanta clinica nu este sigura. Efectele adverse au inclus constipatie, sau diaree. Concluzia autorilor este ca dovezile provenite din studiile clinice pe oameni nu sunt suficient de convingatoare sa arate ca suplimentarea de CLA genereaza efecte relevante din punct de vedere clinic in pierderea in greutate.

Intr-o dieta normala, zilnic se ingereaza intre 15-174 mg de acid linoleic conjugat. Studiile analizate au utilizat doze de pana la 3.2 g / zi.


Onakpoya IJ, Posadzki PP, Watson LK, Davies LA, Ernst E. The efficacy of long-term conjugated linoleic acid (CLA) supplementation on body composition in overweight and obese individuals: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Eur J Nutr. 2012 Mar;51(2):127-34.

 Whigham LD, Watras AC, Schoeller DA. Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1203-11.


D., speram ca am raspuns intrebarii tale! Iti multumim si mai asteptam si altele 🙂

Ne-ar placea sa auzim parerea voastra. Ai folosit CLA pentru curele de slabire ? Ce rezultate ai obtinut ? Lasa un comentariu mai jos cu cat mai multe detalii.

Nu uita! In fiecare saptamana vom raspunde unei intrebari legate de domeniul farmaceutic si nu numai ! Daca ti se pare util, te rugam sa le vorbesti familiei, prietenilor si colegilor tai despre noi – oricine ar putea avea nevoie de o mica lamurire si de inspiratie pentru o viata sanatoasa si inteligenta. Transmite pagina www.farmacist.info (pe email, facebook sau twitter). Iti vor multumi pentru asta! 🙂

6 thoughts on “Acidul linoleic conjugat in curele de slabire

 1. Foarte interesanta postarea! Nu stiam ca acidul linoleic conjugat are legatura cu scaderea in greutate. Ne puteti recomanda, totusi, cateva suplimente ok care contin acest acid?

  • Draga Camelia,

   Apreciem faptul ca te-am stimulat sa ni te alaturi in conversatie.
   In primul rand, asa cum am spus in articol, dovezi stiintifice clare ca ar avea efect de slabire nu exista pentru acidul linoleic conjugat. Cat despre suplimente, majoritatea sunt formulari farmaceutice asemanatoare, diferentele majore fiind in procesul de comprimare/incapsulare si calitatea excipientilor folositi. Avand in vedere ca este un supliment alimentar si nu exista metode de a studia diferentele intre actiunea a diferitelor formulari de la diferite firme, este complicat sa iti recomandam ceva cu actiune dovedita. Pentru ca vrem sa iti dam sfaturi bune, te invitam sa citesti in zilele ce urmeaza noul nostru articol despre “Mituri in dieta”, unde vom include o sectiune cu sfaturi dovedite stiintific pentru a slabi!
   Sper ca ti-am raspuns la intrebare si te invitam sa contribui in continuare la comunitatea noastra de oameni care vor sa traiasca inteligent si sanatos!
   Farmacistii

 2. Buna ziua!

  Un articol foarte interesant! Imi puteti spune care este diferenta intre acid linoleic si acid linoleic conjugat? Ce inseamna conjugat? De asemenea, uleiul de sofranel este un supliment alimentar bun?

  • Buna Raluca,

   Diferenta dintre acidul linoleic si cel conjugat este la nivel chimic. Acidul linoleic conjugat (ACL) are mai multe legaturi duble care se succed si ii confera o stabilitate mai mare (moleculei in sine). Exista un studiu care compara efectul asupra pierderii in greutate a ACL versus uleiul de sofranel (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728639/) si au observat ca ACL a ajutat la pierderea in greutate si in diminuarea indicelui de masa corporala (IMC-ul), in timp ce uleiul de sofranel a scazut cantitatea de masa grasa la nivelul trunchiului (care este adesea corelata cu boli cardiovasculare si diabet) si a imbunatatit glicemia pacientilor dupa minim 8 saptamani de tratament, in schimb fara efect asupra pierderii in greutate.
   Asadar, rezultatele pot fi presente in ambele cazuri, in functie de nevoia fiecaruia. Sper ca ti-am raspuns la intrebare si te incurajez sa participi la discutie daca ai nevoie de mai multe informatii!

 3. Buna ziua. Iau 6 g pe zi, de o luna si jumatate. Nu am slabit nici macar o suta de grame. Efecte constatate: diaree, insomnie asociata cu nervozitate pana la atac de panica (fara sa am alte motive care sa duca la asta) in special in timpul noptii. La inceput am sesizat si unele arsuri gastrice. Intr-adevar reduce un pic apetitul prin usoara stare de greata resimtita. Da, ii simt in gura gustul amar su uleios la circa jumatate de ora dupa ingerare. Contractii musculare dar nedureroase. Poate mi-a crescut intr-adevar masa musculara si asa se simte. Grasimea de pe abdomen si coapse pare insa ca isi schimba consistenta. Celulita e vizibila ceea ce ma face sa cred ca pierd din restul pufoseniei iar bilutele de celulita vor ceda ultimele. In concluzie, e suportabil tratamentul. Ne auzim cu concluzia finala dupa trei luni cat am de gand sa continui in acest fel. Toate cele bune, D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.