Jocurile video si materia cenusie

Fie ca esti mama unui copil de 12 ani care nu vrea sa lase jos telecomanda de la consola sau prietena unui gamer inrait care pierde noptile jucand cele mai noi jocuri de MMOPRG (Massively multiplayer online role-playing game – in romana joc online cu multi jucatori care joaca diverse roluri), sau poate chiar un prieten care s-a saturat sa astepte pe la usi pe colegul care mai “joaca doar o runda”, va intelegem frustrarea si nevoia de a categorisi jocurile video ca fiind raul absolut din lumea electronica. Dar oare e chiar asa? Sunt jocurile video daunatoare sau ne ajuta cu ceva in dezvoltare? Raspunsul s-ar putea sa te surprinda.

Reactivitate crescuta

Cine a jucat vreodata jocuri video (mai alese cele tip “shooter” unde interactionezi in timp real cu alti jucatori) intelege foarte bine ca timpul de reactie inseamna totul. O fractiune de secunda in plus sau in minus poate face diferenta dintre o runda castigata sau o “resetare” neplacuta a scorului in defavoarea voastra. S-a dovedit ca gamerii au reactii si un timp de raspuns mai rapid decat non-gamerii. In plus, jucatorii avizi au o capacitate crescuta de multi-tasking (a realiza eficient mai multe sarcini in acelasi timp).

Materie cenusie si jocurile video

Jocurile video ajuta si la dezvoltarea unei parti a creierului nostru foarte importanta pentru functia motorie. Jucand ne crestem cantitatea si concentratia de materie cenusie in partile creierului care sunt raspunzatoare de mischarea muschilor, luarea deciziile, etc. Materia cenusie este o componenta principala a creierului nostru si are functii importante in: memorie, controlul muschilor, emotie, luarea deciziilor, auto-control si altele. Cel putin unele din acese functii pot fi imbunatatite cu ajutorul jocurilor video.

space-invaders_2191111

Fig.1. Space invaders (invadatorii spatiali) este unul din primele jocuri de tip “arcade” aparut in 1978 si, care si acum la aproape 30 de ani de la aparitie, ramane unul dintre cele mai populare jocuri video.

In exces, jocurile video fac rau

In mod natural, orice parte buna are si un contrabalans. In cazul jocurilor video exista anumite caracteristici care le confera o reputatie proasta. Jocurile video produc dependenta. Pentru aceasta observatie nu trebuie facute cercetari foarte complicate, este destul de evident ca un jucator inrait de jocuri video poate pierde ore bune din zi, zile din saptamana si luni din an (in cazuri extreme) jucand game-ul preferat. Aceasta dependenta (comparabila cu dependenta de tutun, cafea, ciocolata, etc) poate avea efecte nefaste asupra dezvoltarii noastre sociale, sanatatii mentale si fizice si asupra productivitatii noastre. Jocurile care necesita mult timp petrecut asezat pe scaun pot creste riscul aparitiei unor probleme medicale datorita lipsei activitatii fizice (cresterea in greutate, constipatie, probleme motorii, deteriorarea auzului si vazului etc) si datorita unei alimentatii incorecte (rezistenta la insulina, probleme gastro-intestinale, etc). Izolarea fata de societate poate declansa episoade depresive si poate impiedica o dezvoltare personala si profesioanala corecta.

Echilibru

Exista, ca de obicei in viata, o metoda prin care putem beneficia de avantajele acestei activitati prin care sa nu ne lasam afectati de partile sale nesanatoase. Combinarea activitatilor fizice zilnice (sau cel putin saptamanale) cu jocurile video (max jumatate de ora/ zi si nu mai mult de 3 ore pe saptamana) ne poate ajuta sa ne dezvoltam un psihic si un fizic puternic, asa cum avem nevoie si cum ne dorim. Si, data viitoare cand vedeti pe cineva jucand jocuri video, sa le reamintiti ca soarele este mereu mai frumos afara decat in ecran, oricat de buna grafica ar avea jocul 🙂


Pentru mai multe idei de la farmacistii tai, urmariti rubrica #5 min pentru schimbare, iar in caz ca ai intrebari, contacteaza-ne.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.